söndag 11 maj 2014

Rena Chokladbollar

Chokladbollar går hem hos de flesta och med lite byten av ingredienser, kan även de som är allergiska mot gluten eller mjölk äta dem. För att täcka mjölkallergin, är receptet gjort på mjölkfritt margarin. Självklart går det bra att byta mot smör om det passar er bättre.
Då det är chokladbollens dag idag, berättar vi här om hur!


Ren havre ser ut så här:
(Eller i alla fall förpackningen)
Och det här är det som gäller:

Ren Havre är havre som specialhanteras, från utsäde, via odling och tröskning till tillverkning så att risken för inblandning av andra sädesslag elimineras. Havren odlas på särskilt utvalda gårdar och fälten får inte under de två föregående åren ha odlats med andra grödor såsom vete, råg och korn. Fälten besiktigas och skörd samt tillverkning sker under strikt kvalitetskontroll.
(Text kopierad från: http://www.semperglutenfritt.se/havregryn )

Och här kommer så receptet:

100 g mjölkfritt margarin (så kan du servera även till mjölkallergiker)
1 dl socker
3 dl ren havre
2 msk vaniljsocker
2-3 msk vatten (gärna varmt)
0,5-1 dl kakao

Vispa samman smör, socker och vaniljsocker.
Tillsätt havregryn och kakao.
Tillsätt vattnet.
Rulla bollar på 20 gram styck. Rulla i cocos. (tänk på att använda ny cocos, så där inte finns flingor kvar av de vanliga havregrynen.

Vi rullade dem lite mindre än de "vanliga" så vi lätt skulle se skillnad.
Många valde dem - inte bara för att de inte innehåller gluten eller mjölk - utan för att de var små "munsbitar" som passade bra efter maten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar