tisdag 9 oktober 2012

Sött som socker?

Vad är det egentligen för skillnad på våra sockerprodukter?
Här kommer en beskrivning på vad som är vad och hur det är tänkt att användas!

Vi börjar med SOCKERPASTA också kallat sugarpaste eller fondant.

Sockerpastan är gjord för att täcka tårtor.
Det innebär att den är mjuk och smidig för att falla över tårtan och snyggt lägga sig tillrätta.
Veck och skavanker är lätt att få bort med en smoother, (ett av grundverktygen i sockervärlden).
Sockerpastan är elastisk och finns i många olika färger, men är i grunden kritvit, vilket gör att om man väljer att färga in sockerpastan blir färgerna klarare än då man använder marsipan som innehåller mandel. Mandeln är ju onekligen gul...
Det märket vi saluför här på Dreamcakes - Renshaw Regal ice - tål att läggas direkt på grädde.
(Obervera att detta gäller lååångt ifrån alla märken. Endel är superkänsliga och då bör tårtan först "fodras" med smörkräm)
Kan man då använda sockerpastan för att smycka tårtan med?
Små dekorationer så som bårder, små blommor och detaljer fungerar utmärkt att använda sockerpasta till.

MODELLERINGSPASTA använder vi till lite större figurer.

Figurer som behöver ha lite "ryggrad" och som inte sjunker ihop.
Människor och djur, större, tyngre dekor som rosor, bilar mm.
Ytan torkar och blir fast, medan innanmätet förblir mjukt. Perfekt om man modellerar och sätter på figurer på tårtan som barn ska äta!
Modelleringspastan är vit och kan färgas med pastafärger till önskad kulör!

BLOMSTERPASTA, flowerpaste, gumpaste.... Kärt barn har många namn!


Blomsterpastan används för tunna, skira dekorationer.
Den blir hård och bryts lätt, så här får man vara försiktig och lätt på handen när man hanterar den färdiga torkade varan! Innan den torkar är den dock fantastiskt lätt, elastisk och skön att arbeta med.
Du kan kavla den så tunnt att du ser mönstret på kavelplattan igenom sockermassan!
Blomsterpasta används till blommor och blad som ska få en form som ska hålla sig igenom tid och rum. Den formas och torkas enligt dina önskemål och håller sig sedan på plats.
Du kan göra allt från små detaljer till stora, härliga buketter!

PASTILLAGE. Byggnadsmaterial!

I detta fallet har jag byggt släden i pastillage.
Pastillage blir mycket hårt, torkar snabbt och håller för tinnar och torn.
Du kan bygga ätbara tårtställningar och dekor som behöver hålla för tyngder.
Pastillagen är inte lika skör som blomterpastan, utan klarar stötar bra.
Du kavlar ut och skär till en del i taget då den torkar rekordsnabbt, så arbeta effektivt här!

KRISTYR.



Kristyr blandar du själv av florsocker, äggvitepulver (fungerar med vanlig äggvita) samt lite vatten.
Används för att spritsa dekor, blommor, bårder, blad...
Kan färgas till valfri kulör med pastafärg.




1 kommentar: