måndag 22 juli 2013

Celshapes - Volanger av socker.


Vackra, jämna volanger kan vara lite trixigt att få fram på fri hand.
Här kommer en mall med 3 olika storlekar på volangerna,



Så här fungerar vårt volangset:

Rulla en "korv" av marsipan eller sockerpasta som du lägger i formen.
Här har vi använt sockerpasta i en vacker grön nyans.
Använd ett lämpligt verktyg för att trycka ned sockerpastan
i gjutformen.
Är din sockerpasta "klistrig" kan du med fördel pudra lite maizena på sockermassan innan du lägger den i formen.





Skär nu bort överflödig sockerpasta med marsipankniv eller dyl, så att baksidan - det som kommer att ligga mot tårtan - blir slätt och fint.
Det kommer att ge ett jämnare utseende när volangen sitter på plats.



Snyggt och prydligt....
Då är det dags att lossa sockerpastan från formen.
Ha pastan fastnat, kan ni antingen använda en tandpetare el dyl att "pilla" loss volangen med.
Alternativt kan ni ta lite fuktad sockerpasta mellan tumme och pekfinger för att göra så kallad "sticky paste". Tryck fingret med den kladdiga sockerpastan mot ena änden på volangen. Nu fastnar den färdiga volangen på ditt kladdiga finger och du får lätt upp den hel och fin. (Stickyfingers går även att använda på övriga gjutformar.)
 Fukta nu baksidan av volangen med vatten eller ätbart lim och tryck försiktigt fast på utvald plats.

Här har jag varit praktisk och använt vår vattenpensel, som du skruvar loss toppen på och fyller med vatten i skaftet.
Supersmidigt!
Hur djup du gör volangen beror på hur många du vill ha runt tårtan. Du kan göra fler eller färre, beroende på hur mycket "häng" du ger volangen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar