tisdag 14 januari 2014

Klassika Cakepops

Cakepops har kommit stort den senaste tiden.
Enkel att göra, och har du en kaka som börjar bli tråkig är det ett jättebra sätt att "piffa till den" igen.
Lite av de moderna tidernas "Fattiga riddare".
Här är en enkel beskrivning med tydliga bilder. Det kan helt enkelt inte misslyckas!
(I mitt fall har jag använt morotskaka och Philadelphiaost. Under beskrivningen ger jag lite andra exempel på goda kombinationer)

Du behöver:
Valfri kaka samt "fyllning". (Se exempel längst ned i inlägget)
Cakepopspinnar (Finns i flera olika längder)
Choklad
Valfri dekor, ex strössel eller glitter

Börja med att smula sönder din valda kaka.
Jag har mjuk morotskaka, men det går även bra med hårda varianter. Ex Orios.





Tillsätt nu philadelphiaosten.
Proportionerna beror på hur mycket kaka du har, hur saftig den är, eller om du valt en hård variant.
Tumregeln är att du ska ha blandningen så att du kan forma en fast boll av kaksmulorna och fyllningen.



Rulla nu till bollar och låt kallna något.
Under tiden, tar du fram choklad (Jag rekommenderar vår från PME som är tänkt till detta, men välj annars en non-temp-choklad då den inte blir vit när den stelnat.) samt dina cakepopspinnar.
Vill du inte ha runda cakepops, finns det gjutformar för 4 olika former. Du hittar dem här: Gjutformar för cakepops.

Smält chokladen så den blir jämn och flytande.
Du väljer själv om du vill smälta i Micro eller över vattenbad.
Var bara försiktig om du väljer micron - speciellt med den vita chokladen - då det lätt bränns vid!




Nu kommer det viktigaste av allt:
Doppa yttersta delen av pinnen i chokladen.....






...och stick ner den i bollen.
Låt stå kallt så att chokladen stelnar.

Detta är viktigt då chokladen fungerar som ett "klister".
Missas denna delen i tillverkningen, har du bollen i ena handen och pinnen i den andra...


Då är det dags att dekorera din cakepop.
Ställ fram allt du behöver. Häll upp dekoren och ha allt nära dig och tillhands, för nu går det snabbt mellan att du fått på chokladen och den stelnat!




Använd gärna ett högt glas el dyl då ni ska sänka ner cakepopsen. Då täcks lätt hela kakan på en gång!
Om det inte skulle räcka för att täcka din "boll", vicka pinnen från sida till sida, så täcks din cakepop på ett bra sätt.

(Rör du runt med cakepopen i chokladen är det stor risk att kakan släpper från pinnen och du får börja fiska...)

Lyft nu upp din cakepop, låt rinna av.
Du kan slå pinnen lätt mot kanten av din behållare för att få bort överflödig choklad.





Doppa din cakepop i valfri dekor.
Här har jag valt ett färgat strössel.






Låt torka.

Tips för servering:
* Häll sand (gärna färgad sådan) ett en vas eller vidare skål och stick ned pinnarna.
* Slå in en oasis (den grå som används till eterneller) i ett vackert silkespapper. Stick ned pinnarna.



Vit choklad går utmärkt att färga med vår pulerfärg från Sugarflair.


Andra goda kombinationer:
Chokladkaka och jordnötssmör.
Mjuk pepparkaka och frosting smaksatt m vanilj.
Morotskaka med lemoncurd och philadelphiaost. (Twist på ovan)
Oreos och Nutella (Chokladbomb!)


Cakepops kan även göras i "bakad" modell. Det finns speciella bakformar för detta.
Du hittar dem här: Bakform för cakepops.
Steg-för-stegbeskrivning på den kommer inom kort!


https://plus.google.com/b/110169536901589980222/+DreamcakesSe%C3%A4lskabakning/posts




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar