lördag 9 augusti 2014

Rulltårtans dag

Idag är det rulltårtans dag.
(Jo, jag håller med.... det känns som om det finns speciella dagar för allt numera....)
Jag bjuder här på ett klassiskt recept, men även ett helt annorlunda.
Det klassiska är taget från en receptbok min mormor hade, medan det klassiska är ett så ovanligt på en baksida som LCHFrecept. Själv är jag inte mycket för stevia som sötningsmedel, varför jag ofta inte bakar med det, men i detta receptet är det sötat med honung.
Inte LCHF, jag vet, men så är det i alla fall....

Baka på det sätt ni själv tycker bäst om. Håll till godo!


Rulltårta the LCHF way:
100g smör
3 ägg
1 dl grädde
2 dl mald mandel
2 msk flytande honung
2 msk fiberhusk
2 tsk mald kardemumma (kan uteslutas)
2 tsk bakpulver
vaniljessence eller vaniljpulver

Fyllning:
1 brk Smetana (finns i kyldisken)
1 brk kvarg med valfri smaksättning (här har jag valt passion)

Vispa smör och honung kraftigt med elvisp, tills det blir vitt och fluffigt.
Knäck ner äggen i smöret, ett i taget. Vispa kraftigt emellan, så att smöret och äggen går ihop.

Rör samman den malda mandeln med fib erhusk, bakpulver, vanilj och kardemumma.
Vänd ner blandningen i smeten tillsmmans med grädden. 

Häll smeten i liten långpanna och grädda på 175 grader i ca 15 minuter.
Ta ut långpannan, stjälp upp kakan på ett rent bakplåtspapper som du strösslat med kokos.
Låt kakan svalna ordentligt.

Blanda Smetana och kvarg. Bred ut över den kalla kakan och rulla ihop.
Lägg i kyl att stelna till. (Smetanan och kvargen mjuknar mycket när den rörs samman)

Här har jag spritsat grädde med tyll 2M för att få lite "bakelsestuk" på rulltårtan och dekorerat med rosor gjord av sockerpasta (INTE LCHF) i silikonform, rosblad av sockerpasta samt guldkornsströssel.
Enkelt, snabbt och gott!

Klassiskt recept på rulltårta:

3 ägg
1,5 dl strösocker
2 msk mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2-2,5 dl äppelmos eller hallonsylt

Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Rör ner mjölken och sedan mjölket som först blandats med bakpulver.
Bred ut smeten på bakplåtsklädd långpanna så jämnt som möjligt.

Grädda ca 5 minuter mitt i ugnen. Stjälp upp rulltrtan på ett sockrat bakplåtspapper.
Dra försiktigt bort pappret kakan gräddats på.
Bred ut ett tunnt lager mos eller sylt på den VARMA kakan. Rulla genast ihop det hela från långsidan - det går lätt om man hjälper itll genom att försiktigt dra litei papprets ena sida (där man börjar rulla kakan).
Låt rulltårtan kallna inlindad i papper och med skarven ner.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar