tisdag 29 oktober 2013

Hållbara cookies

Här kommer ett superbra recept på kakor som inte flyter ut vid gräddningen, utan håller formen snyggt.
De är perfekta för dekorerade cookies!

Ni behöver:
90g smör
drygt 1 dl socker
1 stort ägg
0,5 tsk vaniljsocker
3,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt


Värm ugnen till 180 grader.

Rör socker och smör poröst, vispa sedan i ägg och vanilj.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan bunke.
Lägg de torra ingredienserna i äggblandningen och rör om,
försiktigt men bestämt.

Om du tycker att degen är för kletig att kavla, tillsätt då lite mer mjöl, men sparsamt så att den inte blir för stabbig.
Forma degen till en boll, täck med plastfolie och låt vila i kyl minst en timma.

Mjöla bakbordet, lägg degen på det och strö lite mjöl ovanpå. Kavla ut till ca 0,5 cm tjocklek.
Ta ut kakorna med mått (om det behövs: doppa måtten i mjöl emellan) och lägg kakorna en liten bit ifrån varandra på bakplåtsklädda eller smörade plåtar.

Grädda i 8-12 minuter, beroende på storleken på måttet du använt.
Använder du varmluft, kan du låta plåtarna byta plats efter ca 5 minuter.
När kakorna är klara ska de vara gyllene kring kanterna - i mitten kommer de fortfarande att vara mjuka, men det löser sig när de svalnar.
Ta dem från plåten och låt svalna på galler.

Nu kan du dekorera kakan efter eget tycke och smak!
(Steg-för-stegbeskrivning på Sceleton Jack-kakor hittar du här.)


Tips: När ni tar ihop degen efter att ha stuckit ut en omgång kakor, knåda då inte ihop den för mycket, då det skapar luftbubblor i degen.
Luftbubblorna reser sig då vid gräddningen och du får bubbliga kakor!

https://plus.google.com/b/110169536901589980222/+DreamcakesSe%C3%A4lskabakning/posts

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar